18. Légcserélő és fűtési rendszer

A Wienerberger e4 ház tervezésekor olyan épületgépészeti rendszert képzeltünk el, amely levegős hőszivattyúból és hővisszanyerő szellőztető berendezésből áll. A szerelés és beüzemeltetés egyszerűsítésének érdekében a készülékeket egy gyártótól, a Stiebel Eltrontól választottuk ki. 

A folyamatosan növekvő energiaárak előtérbe helyezik a megújuló energiaforrások felhasználását, így - a napenergia hasznosító rendszerek mellett - az ingyenes környezeti energiát hasznosító hőszivattyúk is egyre inkább fókuszba kerülnek. Az e4 házat is a legkorszerűbb és egyben a legenergiahatékonyabb fűtési technológiával terveztük, melynek az építés helyén a károsanyag-kibocsátása zéró, ezzel is a család egészségét és kényelmét szolgálva. Az e4 házban nincsenek radiátorok, hiszen a hőszivattyús fűtési – hűtési rendszerhez optimális hőleadó felületet padló- és mennyezetfűtés kiépítésével lehet biztosítani.
A hőszivattyú rendkívül környezetbarát, mert onnan von el hőt, ahol az energia korlátlanul rendelkezésre áll. A készülék csupán elektromos árammal működik, amit elő lehet állítani akár széndioxid semleges technológiával is, például napelemek segítségével.

A készülék méretezését, teljesítményének kiválasztását feltétlenül bízzuk épületgépész szakemberre! A különböző hőszivattyú berendezések összehasonlításánál gyakori hiba, hogy a készülékeket az áruk, illetve a rendszer beruházási költsége alapján választják ki. Egy hőszivattyús rendszer minőségét azonban a részletek határozzák meg. Ilyenek pl.: elpárologtató és a kondenzátor minősége, felülete; az alkalmazott hűtőkör konstrukciója (zárt vagy nyílt) vagy akár a gyártási technológia és minőségellenőrzés, melyekre – az e4 ház esetében - a Stiebel Eltron vállalat négy évtizedes tapasztalata nyújtott garanciát. A minőségi alkotóelemek azok, amelyek a hőszivattyú kiváló hatékonyságát biztosítják, ezáltal a rendszerek üzemeltetési költségét is meghatározzák. A Stiebel Eltron kiváló minőségű hőszivattyújának és szellőztető berendezésének előnyei a rendkívül alacsony üzemeltetés közbeni zajkibocsátás és a kimagasló hatékonyság (COP A2/W35: 3,51).

A gépészeti rendszer egyszerűen kezelhető, üzemeltetési és karbantartási költsége alacsony. A berendezések kiválasztásánál az is fontos szempont volt, hogy a gépészet kis helyen elférjen, ne foglaljon el nagy területet a gépészeti helyiségből, hiszen a család kérésére az e4 ház ezen helyisége tárolóként is funkcionál majd. A tervezett épületgépészeti rendszer alkalmas a későbbiekben beépítésre kerülő napelemek által termelt energia hasznosítására is.
Mivel jár ha Stiebel Eltron hőszivattyú és hővisszanyerős szellőztető rendszer működik a házban?
 • hatékony, környezetbarát fűtés-hűtés,
 • szabályozott szellőztetés, mely állandó friss levegőt biztosít a helyiségekben,
 • az utcai forgalom zaja és pora nem jut be az épületbe,
 • energiatakarékos üzemeltetés, télen-nyáron,
 • halk működés, mely nem zavarja a lakók nyugalmát,
 • lehetőség a teljes energetikai függetlenségre (napelemek utólagos felszerelésével).
40 évnyi tapasztalat a hőszivattyú gyártásban
 • a hőszivattyú többfajta hőforrásról is üzemeltethető,
 • szabadban és beltérben egyaránt elhelyezhető,
 • fűtő- és melegvíz előállítás, akár -20°C esetén is, a víz akár 60 °C-ra is melegíthető,
 • többfajta hőleadó rendszerhez alkalmazható,
 • gazdaságos üzemeltetés, szerény ökológiai lábnyommal,
 • a komplett rendszert - valamennyi tartozékkal együtt - egy gyártó biztosítja.   
 
 

Fűtéssel kapcsolatos kérdése van?
733